Home / Odyssey Hakkında.. / Treking, Hiking ve Backpacking

Treking, Hiking ve Backpacking

 

Doğa yürüyüşü (trekking) ; Doğa sporlarının en hafifi olup doğada uzun ve yorucu gezi faaliyetine verilen addır. İngilizce’den dilimize geçmiştir. Yani doğal engellerle dolu arazi parçasını araç kullanmaksızın yürüyerek aşmak anlamına gelmektedir. Kaynağı ise “ Güney Afrika’da yaya olarak göç anlamını taşımaktadır”. Hiking ise günübirlik doğa gezisini içermektedir. Treking’e göre daha kolaydır.

Yaşadığımız alanların içinde doğa parçasına rastlamak çok zorlaştığı için bir ulaşım aracı ile doğaya giderek bireysel veya gruplarla yapılan, güzel doğa manzaraları eşliğinde, teknik donanım gerektirmeden yapılan bir doğa yürüyüşüdür.

Kardiyovasküler sistem için iyi bir egzersizdir. Treking ve hiking gün içinde yapılan bir etkinliktir. Eğer birkaç günlük etkinlik olacak ve kamp kurulacaksa bunun adı (backpacking) sırt çantalı gezinti olarak ifade edilmektedir. Treking ve hiking küçük bir sırt çantası ile faaliyet yürütülürken backpacking ile daha ağır kamp malzemesi ile faaliyet yapılmaktadır. Bugün birçok kişi kamp malzemesi ile daha uzun yolları aşmakta bunu yapabilmektedir.

Treking ve Hiking her yaştan insanın yapabileceği bir hafif doğa sporudur. Ülkemizin bir çok alanlarında trekking ve hiking yapmak için uygun alanlar vardır. En bilinenler Akdeniz, Ege, Marmara Karadeniz bölgeleri başta gelmektedir.

Her mevsim trekking ve hiking yapılabilir. Yapılan her etkinlik için bir zorluk derecesi vardır. Kendi durumunuza uygun olanı seçin, ve mutlaka parkur bilgisi hakkında bilgi edinin…

Eğer ilk faaliyetiniz olacaksa !..

Ayakkabı, önemlidir unutmayın ki vücudu taşıyan ayaktır doğal ortama uygun seçim yapmamız gerekir. Bileği saran ve su geçirmezliği olan ve nefes alabilen, doğa yürüyüş ayakkabıları (bot), goretex, ve/veya benzeri astar kumaştan yapılmış, taban olarak orta sertlikte wibram taban vb. yanlarında çarşak bantları bulunan ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabı seçerken mutlaka ayak başparmağımızın önünde yarım santim boşluk olmasına dikkat edilmelidir.

Sırt Çantası, Omuzlardan askılı, bel ve göğüs hizasından vücuda sabitleme kolonları olan 30 lt civarında çanta idealdir. Çantanın yağmurluğu olmasına dikkat edilmeli. Yoksa uygun hacimli çanta yağmurluğu edinebilirsiniz.

Yağmurluk, hava koşulları değişkendir, doğada her şeye hazır olmak gerekir. Farklı doğa olayları yaşanması muhtemeldir. Panço alınabilir, koltuk altlarından fermuarlı vücudu saran bir şekilde olmalıdır. Ya da şapkası bulunan nefes alabilir, goratex, soft Shell, benzeri ürünler ihtiyacınız karşılar, koltuk altlarından fermuar olması tercih edilmeli…

Tozluk, doğa yürüyüşü sırasında her mevsim yanımızda bulundurmamız gereken yardımcı bir malzemedir. Kar koşullarında ve çarşak zeminlerde daha çok ihtiyaç duyarız tozluğa. Doğanın yapısı, bitki örtüsü (sık çalılık, dikenli bitkiler vs.) gibi etkenler tozluk kullanımını ihtiyaç haline getirir. Yine su geçirmezlik önceliğimiz olmakla birlikte vb. doğada bizi rahat ettirecek malzemelerdir.

Baton, doğa yürüyüşü sırasında ağırlığın vücuda yayılmasını sağlamak için baton tercihen kullanılabilir.

Giyim malzemeleri, vücudumuzun dışını saran yalıtkan, ince ve ılık hava tabakası yaratarak doğada rahat bir şekilde olmamıza yardımcı olurlar. Giysiler sıcak ortamda aşırı ısıdan koruyabilmeli, ayrıca aşırı terlemenin de önüne geçilmelidir. Bu sebepten kaynaklı “ havalandırma” giysi nefes alabilmelidir. Hem aşırı terletmemeli vücut sıvı kaybederek üşümeye vd. sorunlara yol açabilir. Doğada kullanacağımız giysimizi seçerken nefes alabilme özelliği önem arz etmektedir. Amaç vücut ısısını korumak olmalıdır.

Giysileri katman halinde kullanmak hem giysilerin kullanışlılığını ayrıca verimi de artırmış oluruz. Mevsim ve hava koşullarına bağlı olarak giymek önemlidir!

İç katman giysiler terlemeyle oluşan nem ve sıvıyı dışarı atabilme özelliği bulunabilmelidir. Pamuklu ve yünlü kumaş tercih etmiyoruz! Bunun yerine doğal ve/veya sentetik kumaştan yapılma iç katman kollu, kolsuz giysiler tercih edilmeli. Orta katman olarak polar, windstoper vb. olabilir

Dış Katman giysiler, rüzgâr ve yağıştan bizi koruyan giysilerdir. Soluyabilir kumaştan, hareket kabiliyeti yüksek ( elastiki ) kumaşlar tercih edilmedir. Gore-tex vb. gibi.

Eldivenler polar, gore-tex vb .gibi, Bere, balaklava mevsim koşullarına gere kullanılabilir.

Sırt çantasının içinde yedek giysi, güneş kremi, güneş gözlüğü, düdük yanımızda olması gerekmektedir. Bazı sırt çantalarında kendinden bulunmaktadır. Pusula, bıçak, kafa lambası, ateş yakma malzemesi ( doğada ateş yakmıyoruz! ) Eğer kamplı faaliyetlerde ateş yakmak için bulundurmalı. İlkyardım çantası…

Atıştırmalıklar, kuruyemişler, kuru meyveler, kavrulmamış ve tuzsuz olanlar, çikolata vb. gibi yiyecekler tercih edilebilir.

En önemlisi su ihtiyacımız kadar götürmeliyiz, en az 1.5 litre. Mevsim koşullarına bağlı termos ile sıcak su bulundurmalıyız.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *